Hoe werkt de Code Qube?

Aanmelden

Om te starten met de Code Qube kan je je hier aanmelden voor een workshop. Wanneer de aanmelding bij ons binnen is zullen wij, indien gewenst, een demo verzorgen op locatie. In overleg stellen wij de datum, aantal leerlingen, de duur en de prijs van de workshop vast. Zodra de workshop zal starten zullen alle benodigde spullen voor de workshop worden gehaald en gebracht. Je hoeft enkel de wifi te verzorgen voor het gebruik van de tablets. Het Code Qube lessenpakket bestaat uit vijf verschillende lessen, daarbij zullen wij de eerste les in workshop vorm op locatie komen begeleiden.

Twijfel je nog? Speel dan hier de gratis demo van de Code Qube.

Accounts

Voor een Code Qube workshop worden er verschillende accounts beschikbaar gesteld. Iedere docent krijgt een eigen docenten account om de voortgang en de accounts van de leerlingen te beheren. In dit account kunnen docenten zelf alvast een kijkje nemen in het lesprogramma en starten met het bouwen van hun eigen website. Daarnaast krijgen de leerlingen een groepsaccount, waar zij op school in de groepen mee zullen werken. Binnen dit groepsaccount maakt iedere leerlingen een eigen account aan. Met dit persoonlijke account kan na de Code Qube workshop zelfstandig verder worden gewerkt aan de website. Volledige licenties zijn een jaar geldig. Een introductie licentie heeft een geldigheidsduur van een maand.

Methodiek

De Code Qube is ontwikkeld aan de hand van de 21st century skills, daarnaast is er een geheel eigen lesmethode ontstaan die werkt volgens het principe “kijken, herkennen en toepassen”. Aan de hand van dit principe gaan de leerlingen aan de slag met het programmeren van een eigen website met de codeertalen HTML en CSS. De leerlingen starten op de tablet met de webapplicatie waarin codes worden geïntroduceerd door middel van spelletjes, quizen, afbeelding en video’s. Vervolgens bouwen ze de codes na op de HTML en CSS zijden van de Code Qube met de code magneten. Tijdens de laatste stap worden deze codes ingetypt op de tweede tablet om te kijken of de gebouwde codes ook daadwerkelijk werken. Op deze manier kunnen leerlingen al in anderhalf uur geheel zelfstandig een eigen website bouwen. Door middel van een URL is deze website vervolgens online te bekijken door vrienden en familie.

Lesprogramma

De Code Qube workshop bestaat uit vijf lessen. Gedurende deze vijf lessen zullen de leerlingen stap voor stap begeleid worden in het maken van een eigen website. De leerlingen gaan volledig zelfstandig aan de slag, waardoor de docent geen kennis nodig heeft van programmeren. Aan de hand van opdrachten die creativiteit bevorderen en experiment uitlokken zullen de leerlingen toewerken naar een realistisch einddoel, een website. De zelfgemaakte website zal onder andere bestaan uit tekst, afbeeldingen en linkjes. Gemiddeld hebben de leerlingen een uur tot anderhalf uur nodig om een les te voltooien.

Middels een leerlingvolgsysteem houdt het systeem precies bij waar de leerling is gebleven. Op deze manier kan iedere groep leerlingen op zijn eigen niveau het lesprogramma doorlopen. Ieder level wat wordt gespeeld in het lesprogramma behandeld een ander aspect van coderen. Op deze manier worden de levels steeds moeilijker.

De inhoud van de lessen
Les 1: Basis van programmeren. Een start met webdesign, HTML en CSS.
Les 2: Aan de slag met het plaatsen van teksten op de website en een focus op kleuren.
Les 3: Een afbeelding wordt aan de website toegevoegd.
Les 4: Experimentele les waarin leerlingen zelf elementen kunnen kiezen om toe te voegen aan de website.
Les 5: Presentatie les. Leerlingen presenteren de website en geven feedback aan elkaar.

Na de Code Qube

Na de Code Qube workshop zijn leerlingen in staat om zelfstandig een eenvoudige website te programmeren met de codeertalen HTML en CSS. Met het individuele account kunnen de leerlingen thuis of op school op de computer of via een tablet verder werken aan de website. Ze kunnen hierbij starten met de code van de groepswebsite of vanaf het begin zelf een website bouwen. Voor les ideeën hebben wij leskaarten. Hierop staan allerlei vakoverstijgende opdrachten die kunnen worden gemaakt met de Code Qube software.

Bent u enthousiast? Meld je dan nu aan voor de Code Qube.

Contact

Interesse in een workshop met de Code Qube? Wij komen graag langs voor een demo. Aarzel niet en neem contact met ons op!

Naar contact