Het lesprogramma van Code Qube

Het Code Qube lessenpakket bestaat uit vijf niveaus van ongeveer anderhalf uur per niveau. Aan de hand van opdrachten die creativiteit bevorderen en experiment uitlokken zullen de kinderen toewerken naar een eigen basis website.

De basis van het programmeren

Niveau één richt zich op de basis van het programmeren van een website. Kinderen maken kennis met code achter een website, de opzet van een webdesign en leren de basis structuur van HTML en CSS. Daarnaast gaan de kinderen voor het eerst aan de slag met het typen van code in een code editor. Aan het einde van het eerste niveau hebben de kinderen al een begin van de website geprogrammeerd.

Het programmeren van tekst

Niveau twee gaat dieper in op tekst. Er wordt aandacht besteed aan lettertypes, kleuren en links. Kinderen leren deze elementen toe te voegen binnen de HTML en CSS structuur. Tekst is enorm belangrijk op een website. Daarom gaan de kinderen niet alleen aan de slag met programmeren van een tekst, maar ook met het bedenken van een goede tekst. Deze tekst zal bestaan uit een titel met daaronder een verdeling in alinea’s.

Het toevoegen van afbeeldingen met code

Niveau drie gaat verder met afbeeldingen. Hierbij maken de kinderen kennis met afbeelding extensies, randen met ronde hoeken en afbeelding positionering. Aan het einde van het niveau zijn de kinderen in staat om zelfstandig één of meerdere afbeelding toe te voegen aan de website. In onze uitgebreide afbeeldingen bibliotheek kan ieder kind zijn of haar eigen afbeelding uitkiezen.

Experimenteren met programmeren

In niveau vier wordt alle kennis samen gebracht en mogen de kinderen experimenteren met code. Ze kunnen hier zelf een verdiepingsniveau kiezen waar zij verder op in zullen gaan tijdens de les. Deze verdiepingslessen bestaan onder andere uit: lijstjes, hovers en programmeer quizzen. De verdieping niveaus zijn onderverdeeld op niveau. Een makkelijke oefening heeft één ster en een moeilijke vijf. Op deze manier kunnen kinderen zelf inschatten welke oefening ze willen volgen. Ook thuis kunnen de kinderen met de experimentele lessen aan de slag.

De beoordeling van de website

In het laatste niveau zullen de kinderen de websites van de andere kinderen bekijken en beoordelen. Wanneer de websites op een groot smartboard worden getoont, is het voor de kinderen super gaaf om iets te vertellen over de geprogrammeerde website. Aan de hand van vragen in het lesprogramma zullen de kinderen de presentatie voorbereiden. Door middel van het cijfersysteem kunnen ze de gepresenteerde website een cijfer geven. Als laatste stellen wij de vraag, ga jij nog door met programmeren?

Ook met jouw klas aan de slag met programmeren? Bestel dan nu de Code Qube Light.

Contact

Interesse in een workshop met de Code Qube of programmeren met de Code Qube Light? Wij komen graag langs voor een gesprek en een demo. Aarzel niet en neem contact met ons op!

Naar contact